czwartek, 19 maja 2011

Imieninowe rabarbarowe

Każdy powód jest dobry żeby zrobić ciasto Nie znam żadnego powodu żeby rezygnować z pieczenia nawet w taki upał jak dzisiaj, a szczególnie jeśli można uzasadnić pieczenie np. imieninami siostry, odwiedzinami u dziadka czy taty. Gdy okazuje się że wszystkie te okazje wypadają tego samego dnia rozpiera mnie radość pieczenia.
Dzisiaj proponuję prościutkie ciasto z rabarbarem

składniki:
kostka margaryny
szklanka cukru
3 łyżki wody
2 szklanki mąki
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 0,5 kg rabarbaru

przygotowanie:
Na małym ogniu rozpuszczamy margarynę razem z cukrem i dodajemy wodę.
W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewamy ostudzoną margarynę z cukrem. Miksujemy całość i dodajemy jajka. Łączymy wszystko jeszcze raz pamiętając że biszkopt lubi powietrze więc mikser jest jego przyjacielem.
Rabarbar obieramy, kroimy w małą kostkę i obsypujemy cukrem pudrem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i na wierzchu układamy kostki rabarbaru.


 Pieczemy 15 minut z dolnym grzaniem i 30 minut z grzaniem góra-dół.
A efekt wygląda tak:


Na koniec obsypujemy obficie cukrem pudrem:

Smacznego!

3 komentarze:

  1. W końcu chyba nie powiedziałam, ale chyba to, że wszystko pożarłam do wieczora to potwierdza :D Ciasto jest przepyszne! Nie jest suche jak czasem bywa biszkopt, pachnące, słodkie i kwaskowate... mniam! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Na następny raz dodam jeszcze truskawki-to będzie już pełna rozpusta!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Z truskawkami też wygląda świetnie :))

    OdpowiedzUsuń